Winnaars Fiep Westendorp Stimuleringsprijs

De winnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen 2023-2025 zijn bekend. Sinds 2007 worden deze prijzen elke twee jaar toegekend aan drie jonge illustratoren, die ieder een prijs ontvangen van € 20.000. De prijzen van 2023 zijn toegekend aan Cato Benschop, Sanne Bet en Veerle van Herk. Op 7 november worden de prijzen uitgereikt tijdens de Fiep Westendorp Biënnale door Hedy d’Ancona, de voorzitter van de Fiep Westendorp Foundation.

Jonge illustratoren

Het doel van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen is jonge illustratoren de kans te bieden een bijzonder project uit te werken; iets waar zij zonder financiële ondersteuning niet toe in staat zouden zijn. Na een grondige voorselectie koos de jury zes kandidaten. Zij mochten hun plan presenteren, waarna de jury drie winnaars koos. De jury van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen bestond uit:

  • Paul Faassen
    Illustrator
  • Gioia Smid
    Kunsthistoricus, curator van het werk van Fiep Westendorp en secretaris van de Fiep Westendorp Foundation
  • Max Kisman
    Grafisch ontwerper en illustrator

Cato Benschop

Cato Benschop (26 jaar) noemt zichzelf een filosofisch tekenaar. Ze gaat een graphic novel maken getiteld ‘Where Is My Mind?’. Het wordt een visuele reis langs ontwikkelingen in de wetenschap en filosofie van geest en cognitie waarin concrete en alledaagse gebeurtenissen worden verbonden met abstracte en avontuurlijke hersenspinsels, geschikt voor een breed publiek. De jury vindt haar thematiek zeer origineel en haar werk bijzonder afwisselend. Cato behaalde haar propedeuse aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en haar Bachelor in de filosofie aan de Vrije Universiteit.

Sanne Bet

Sanne Bet (24 jaar) gaat een educatief kunstproject maken voor leerlingen in het voortgezet onderwijs met als titel ‘Het voelt zo kunst’. Sanne wil met haar nieuwe lesmethode leerlingen op een andere manier naar kunst laten kijken en creativiteit aanwakkeren. De jury is onder de indruk van het idealisme en de inspirerende ideeën van Sanne en is ervan overtuigd dat zij een belangrijke bijdrage kan leveren aan het kunstonderwijs op middelbare scholen. Sanne studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht in de richting Illustratie en heeft haar Bachelor in Fine Art and Design in Education afgerond.

Veerle van Herk

Veerle van Herk (26 jaar) gaat een serie illustraties en vignettes maken onder de titel ‘Tussenruimte’ met als thema ‘wachten’. We doen het allemaal en niet graag: wachten op de trein, in de rij, op zorg of een verblijfsvergunning. Door al deze verschillende momenten van wachten naast elkaar te zetten wil Veerle vat krijgen op een bezigheid die zowel onzichtbaar als alledaags is. Het doel is een boek en/of een reeks video’s waarmee wachttijd kan worden verzacht. De jury ziet in Veerle een zeer authentieke maker. Veerle studeerde af in de richting Illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en behaalde een MA in Arts and Society aan de Universiteit Utrecht.