Schatbewaarder

Voor Fiep Westendorp waren haar tekeningen haar kinderen. Zo belangrijk vond ze haar werk. Als ze een tekening voor publicatie bij de krant inleverde dan nam ze de tekening van de week ervoor mee naar huis en borg hem daar op. Niet systematisch zoals in een archief, maar in een kastje of een doos onder haar bed. Zo kon het gebeuren dat het huis van Fiep van top tot teen gevuld was met tekeningen. Fiep Westendorp gaf vriendin en kunsthistoricus Gioia Smid de opdracht om voor haar werk te zorgen.

In de twintig jaar sinds haar overlijden (3 februari 2004) is het huis vol tekeningen opgenomen in een digitaal beeldarchief en zijn de originelen gerestaureerd en gearchiveerd volgens de museale richtlijnen. Door dit enorme archief van meer dan 9.000 originele tekeningen is het mogelijk steeds nieuwe boeken te maken. Van de tekeningen van de poezen Pim en Pom zijn zelfs een animatieserie en film gemaakt.

Naast boeken zijn er merchandise producten die gebruik maken van de gedigitaliseerde illustraties. Met de inkomsten kan de Fiep Westendorp Foundation haar projecten steunen. De ingelijste werken worden regelmatig tentoongesteld.

Het kunstenaarschap van Fiep Westendorp krijgt steeds meer de aandacht die het verdient. In de loop der jaren verschenen diverse boeken over haar werk. De missie om als schatbewaarder het werk van Fiep levend te houden is gelukt!

schatbewaarder - fiep westendorp