Tentoonstelling Baanbrekers / Trailblazers

Op 5 oktober is de tentoonstelling Baanbrekers/Trailblazers bij de Illustratie Ambassade in het Meterhuis in Amsterdam geopend. In deze tentoonstelling is werk te zien van dertien uitzonderlijke vrouwelijke illustratoren uit de 20e eeuw die zich toelegden op de maatschappelijke vraagstukken van hun tijd. Met werk van o.a. Fiep Westendorp, Jo Brocklehurst, Sue Coe, Tove Jansson en Ingrid Vang Nyman.

Baanbrekers/Trailblazers kwam tot stand met dank aan het onderzoek van bijzonder hoogleraar Illustratie aan de UvA Emilie Sitzia en haar masterstudenten. De onderzoekers plaatsten de betekenis en maatschappelijke zeggingskracht van de illustraties van de makers in een internationale context en in hun tijd, op een manier zoals dat niet eerder gedaan is. 

Bij de tentoonstelling horen een catalogus en een uitgebreid programma met activiteiten zoals workshops, filmvertoningen en rondleidingen. De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken van dinsdag t/m zondag in het Meterhuis, Pazzanistraat 6, Amsterdam. De tentoonstelling is te zien t/m 10 december 2023.