Illustrated & Co neemt exploitatierechten Fiep Westendorp over

Met de overdracht van de exploitatierechten van Fiep Amsterdam naar Illustrated & Co wordt het iconische werk van illustratrice Fiep Westendorp (1916-2004) gewaarborgd voor de toekomst. De overname van Fiep Amsterdam betekent dat Gioia Smid (1955) per januari 2024 haar directietaken overdraagt aan Paulien Loerts van Illustrated & Co. Gioia Smid zal wel betrokken blijven bij de Fiep Westendorp Foundation en het audiovisuele bedrijf Pim & Pom.

Illustrated & Co, een nieuwe onderneming van Derk Haank, Paulien Loerts en Françoise Wanninkhof, heeft met de overname het exclusieve recht voor de exploitatie van het werk van Fiep Westendorp verworven. Bestuursvoorzitter Hedy d’Ancona van de Fiep Westendorp Foundation is verheugd dat met deze stap ‘de zichtbaarheid en toekomst van het werk van Westendorp een nieuw fundament krijgt’.

Onder leiding van directeur Gioia Smid, door Fiep Westendorp zelf aangesteld als curator van haar oeuvre, heeft Fiep Amsterdam in de afgelopen twee decennia een stroom aan nieuwe kinderboeken, merchandise, exposities, tv-series en theaterproducties gerealiseerd. Mede hierdoor is het oeuvre van Fiep Westendorp twintig jaar na haar overlijden nog zeer actueel, denk aan de illustraties van Jip en Janneke, Siepie en Takkie, Pluk van de Petteflet, Floddertje (met tekst van Annie M.G. Schmidt) en Pim en Pom (met tekst van Mies Bouhuys). Smid zal met het audiovisuele bedrijf Pim en Pom-animaties blijven maken.

Fiep Westendorp heeft in haar testament vastgelegd dat de opbrengsten van haar nalatenschap ten goede komen aan het stimuleren van jonge illustratoren, het vak illustratie en cultuureducatie voor minder bedeelde kinderen. De Fiep Westendorp Foundation zal dit werk in de geest van Fiep Westendorp de komende jaren voortzetten.

Paulien Loerts (directeur van Singel Uitgeverijen en Athenaeum Boekhandel) over de overname: ‘Het is een grote eer om Gioia Smid op te mogen volgen als directeur van Fiep Amsterdam. De afgelopen vijfentwintig jaar was ik als uitgever nauw betrokken bij het werk van Fiep Westendorp, wier werk onder andere wordt uitgegeven bij onze kinderboekuitgeverijen Querido en Volt. Ik verheug me er dan ook zeer op, om in deze nieuwe rol, samen met het Fiep-team en met bestaande en nieuwe licentienemers, het werk van Fiep Westendorp voor altijd springlevend te houden.’

Gioia Smid is blij dat het werk van Fiep Amsterdam wordt voortgezet door Illustrated & Co: ‘Ik zag het als mijn missie Fiep Westendorp de waardering te bezorgen die zij verdient. Niet alleen als illustrator van kinderboeken, maar als een artist in her own right. In verschillende boeken over haar werk heb ik haar vakmanschap en haar plek in de geschiedenis van de illustratie onder de aandacht kunnen brengen. De tekeningen van Fiep Westendorp zijn tijdloos, vol humor en herkenbaar. Ze behoren tot ons cultureel erfgoed en zijn geliefd bij jong en oud. De tekeningen van de poezen Pim en Pom uit de jaren vijftig en zestig, zijn ook vandaag de dag nog geliefde televisiefiguurtjes met een eigen animatieserie. En er verschenen talloze plaatjesboeken voor de allerkleinsten. Fiep staat twintig jaar na haar dood nog midden in het leven. Daar ben ik trots op.’