Winnaars Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen

30 sep, 2021

De winnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen 2021-2023 zijn bekend. De stimuleringsprijzen worden elke twee jaar door de Fiep Westendorp Foundation toegekend aan drie jonge illustratoren. De winnaars krijgen ieder een prijs van € 20.000,-. De prijzen van 2021 worden toegekend aan Femme ter Haar, Nik Heemskerk en Emile Weisz.

Het doel van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen is jonge illustratoren de kans te bieden een bijzonder project uit te werken; iets waar zij zonder financiële ondersteuning niet toe in staat zouden zijn. Na een grondige voorselectie, werd een aantal kandidaten geselecteerd. Zij mochten hun plan presenteren aan de jury op 29 september. De jury van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen bestond uit:

  • Ted van Lieshout
    Schrijver, dichter, scenarist en beeldend kunstenaar
  • Gioia Smid
    Kunsthistoricus, conservator van het werk van Fiep Westendorp en secretaris van de Fiep Westendorp Foundation
  • Max Kisman
    Grafisch ontwerper en illustrator

Femme ter Haar (25) gaat een graphic novel maken getiteld ‘De lege ruimte om mij heen omhelst me’ over hoe mensen verlies of gemis ervaren en de manieren waarop tijd deze ruimtes opvult of juist vergroot. De jury roemt de diepgang van haar werk en vindt dat Femme een duidelijk herkenbaar eigen signatuur heeft. Femme studeerde in 2019 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Nik Heemskerk (29) gaat de graphic novel ‘Tocht’ maken over Napoleons fatale veldtocht naar Moskou. ‘Tocht’ wordt gevisualiseerd met grote overzichtsplaten, bijzondere wetenswaardigheden en met humor. ‘Tocht’ legt bovendien een link met de huidige politieke situatie. De jury is onder de indruk van het kleurgebruik van Nik en vindt zijn werk erg origineel. Nik studeerde in 2018 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Emile Weisz (24) gaat een visuele ontdekkingsreis maken naar aanleiding van de dood van zijn stiefvader. Hoe ziet de plek eruit waar de doden heen gaan? Dit avontuur is niet alleen somber, maar heeft ook tragikomische kenmerken. De jury vindt het werk van Emile van zeer hoog niveau en heel consistent. Emile studeerde in 2020 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.