Puck Koper

Puck Koper won in 2019 een van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen
Video door Eveline Haverlag

Puck Koper is een Rotterdamse illustrator, met haar frisse, vrolijke en ietwat naïeve tekeningen maakt ze kinderboeken. Ze studeerde illustratie aan de Willem de Kooning Academie en bij de Cambridge School of Art behaalde ze haar Master in Children’s Book Illustration, die ze cum laude afrondde. Ook schilderde Puck theaterdecors voor het Nationale Toneel en maakte ze een 75 meter lange tekening voor de circustent van Circus Clini Clowns.

Na de uitreiking van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs kreeg Puck een heleboel aandacht van Nederlandstalige uitgeverijen en heeft ze geen moment stil gezeten. Met Stijn De Paepe maakte ze het verzenboek ‘Het lijkt wel een feestje’ voor uitgeverij Lannoo. Een liedjesboek als opvolger is al in de maak.

Omslag en illustraties voor ‘Het lijkt wel een feestje – en 149 andere versjes voor kinderen’, Stijn De Paepe, Lannoo, 2020

Met uitgeverij Querido werkt Puck aan een nieuw kinderboek dat ze illustreert en schrijft. Het boek gaat over een meisje dat tussen de zeelui opgroeit aanbood van een vissersboot. Onlangs verscheen het boek ‘Vrolijk Verval’ van Hedy d’Ancona, over ouder worden. Met illustraties van Fiep Westendorp, Yrrah, Aat Veldhoen, Rembrandt en Puck Koper. Puck maakte als enige nieuw werk voor dit boek.

illustratie bij Niet alleen uit: ‘Vrolijk verval’, Hedy d’Ancona, Nijgh & Van Ditmar, 2021

illustratie bij Gedierte uit: ‘Vrolijk verval’, Hedy d’Ancona, Nijgh & Van Ditmar, 2021

En dan schittert Pucks werk ook nog in de nieuwste Annie M.G. Schmidt-bundel, ‘Het mooiste van Annie M.G. Schmidt’. In prachtig gezelschap van o.a. Fiep Westendorp, Thé Tjong-Khing, Philip Hopman, Noëlle Smit en Wim Bijmoer.

illustratie bij het gedicht De lapjeskat, uit: ‘Het mooiste van Annie M.G. Schmidt’, Querido, 2021

illustratie bij het gedicht De koning was bang voor k… uit: ‘Het mooiste van Annie M.G. Schmidt’, Querido, 2021

Puck won niet alleen de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs, in 2020 won ze voor haar debuut ‘Where Is Your Sister?’ de Bologna Ragazzi Opera Prima Award. Internationaal DE prijs voor het beste debuterende prentenboek. En het werd genomineerd voor meerdere prijzen waaronder als shortlist nominee voor de prestigieuze Klaus Flugge Prize. Het boek ‘Giulietta e Federico’ geschreven door Frederica Iacobelli, uitgegeven door Italiaanse uitgeverij Camelozampa, won meerdere prijzen waaronder deze zomer de Image of the Book Laureate in de categorie Best Illustrations for Children’s Books.

illustratie voor ‘Giulietta e Federico’, geschreven door Frederica Iacobelli

Naast de dagelijkse praktijk van Puck als illustrator, bood het winnen van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs de kans voor Puck om te werken aan haar droomidee. Zo’n idee waar je al jaren mee rondloopt en je bewaart tot er de ruimte en rust is die het idee verdient. Een levensetiquetteboek, en dan niet over welke vork waar moet liggen en waar hem voor te gebruiken, maar meer wat beleefd is. Want hoe ontwijk je de plakzoenen van die ene tante en hoe moet je bedanken voor een stom cadeau? Gewoon een boek over normale situaties, omdat het steeds minder normaal lijkt te zijn om netjes tegen elkaar te doen. In de twee jaar waarin de Fiep Westendorp Foundation Puck ondersteunde heeft ze de kans gekregen en gepakt om zonder invloed van een uitgever in alle rust onderzoek te kunnen doen naar de wereld van de dagelijkse omgangsvormen van het leven. In deze tijd heeft ze kunnen observeren, dagen doorgebracht op straat, in de metro, en natuurlijk getekend getekend getekend en nog eens getekend. Na twee jaar is het idee rond en is Puck in gesprek om het boek uit te geven.

Gedag zeggen

Het is groen!!!

Uitstappen

In de verloren uurtjes, op 21 februari 2021 is Pina geboren, instant fan en nieuwste test kind voor al Pucks werk.

Meer informatie over Puck en haar werk kun je vinden via haar website en instagram.