Tekenares Fiep Westendorp maakte vanaf 1958 illustraties bij de verhaaltjes die Mies Bouhuys schreef over haar eigen katten Pim en Pom. Die verhaaltjes, versjes en dialogen verschenen tien jaar lang op de kinderpagina van de krant Het Parool.

Fiep verzon geheel eigen katten met een ovaalvormige kop, neus en ogen als drie rondjes op een lijn, heel korte pootjes en een korte staart. Een echte ‘Fiep-kat’.

PPOUD276

In 2003 vond Gioia Smid tijdens het archiveren van de tekeningen van Fiep zakken vol met tekeningen van Pim en Pom in de badkamerkastjes bij Fiep thuis. Fiep en Mies concludeerden dat veel materiaal nog nooit eerder was uitgebracht in boekvorm en zo kwam er in 2004 een nieuw boek: Pim en Pom blijven vriendjes. Tegelijkertijd ontstond het idee voor het maken van een tekenfilmserie.

Fiep Westendorp overleed in 2004, zij heeft dit jammer genoeg niet meer mee kunnen maken. Maar Mies Bouhuys heeft gelukkig de eerste afleveringen van de tekenfilmserie nog kunnen zien vlak voor zij overleed (2008) en ze was er zeer enthousiast over.

De tekenfilmserie over de twee poezen won verschillende belangrijke prijzen, waaronder de Cinekid Kinderkast Juryprijs (zowel in 2010 als in 2011) en de Cinekid Kinderkast Publieksprijs (in 2013) voor het beste kindertelevisieprogramma. De serie is verkocht aan verschillende buitenlandse televisiezenders, zodat ook kinderen in o.a. Japan, Scandinavië en de Arabische landen kunnen genieten van de avonturen van de twee katten. Pim en Pom hebben ook een eigen app, knuffels, dvd’s, servies en boeken. In 2014 speelden ze de hoofdrollen in hun eigen speelfilm.

PPOUD224

facebook_logotwitter_logo