Nik Heemskerk

Nik Heemskerk gaat met het prijzengeld van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs zijn graphic novel ‘Tocht!’ maken. ‘Tocht!’ gaat over Napoleons fatale veldtocht naar Moskou en zal worden gevisualiseerd met grote overzichtsplaten, bijzondere wetenswaardigheden en met humor. Nik legt bovendien een link met de huidige politieke situatie en actualiteit, waardoor het boek extra diepgang zal krijgen.

‘Tocht!’ illustratie n.a.v. vooronderzoek, 2020

In ‘Tocht!’ zullen de belevenissen van een gewone Franse soldaat centraal staan. Hij wordt aanvankelijk meegesleept in de euforie van de onoverwinnelijke Grande Armée, maar belandt gedurende de veldtocht in de hel op aarde: kou, ontberingen en het besef dat de tocht naar Moskou uitloopt op een grandioze mislukking.

‘Tocht!’ illustratie n.a.v. vooronderzoek, 2020

Het is niet verwonderlijk dat Nik kiest voor een historisch thema, hij is zeer geïnteresseerd in moderne geschiedenis. Eerder maakte hij de graphic novel ‘Going up in smoke’ (uitgegeven door Bries, Antwerpen) over de geschiedenis van het roken.

Heimwee magazine #3 2020 Oom Corone, ingezonden brieven

Het is voor Nik belangrijk dat mensen worden geraakt door zijn werk; dat ze bij het zien ervan geëmotioneerd raken of juist hardop moeten lachen. Dat laatste is volgens de jury van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs niet moeilijk: Niks werk zit vol met humor. Zijn doel is om de lezer op een humorvolle, toegankelijke en niet belerende manier aan het denken te zetten, zowel over het verleden als over het heden.

Klimaat akkoord, 2020

Wetenschappelijke geschiedenisboeken over de Napoleontische oorlogen lezen is niet voor iedereen weggelegd. Een geïllustreerd verhaal maakt het mogelijk om toch een inkijk te krijgen in dit bijzondere moment in de Europese geschiedenis. Illustratie is als geen ander in staat sfeer te scheppen, emoties te verwerken en meeslepend te zijn. Zo krijgt de lezer tevens de mogelijkheid om het eigen verbeeldingsvermogen te activeren en de geschiedenis mee te beleven. Nik staat hiermee in een lange traditie en zal in zijn boek direct verwijzen naar illustere voorgangers.

Posterontwerp, Montreux Jazz Festival 2021

De jury van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs is onder de indruk van het gedurfde kleurgebruik van Nik en vindt zijn idee erg origineel.

Puzzel ontwerp, Circus Semmy, 2020

Bizniz kikkers, 2019

In 2018 studeerde Nik af aan de HKU (illustratie) en werkte hij onder meer in opdracht voor Paradiso Amsterdam, Museum De Lakenhal, Leidsch Dagblad, Donald Duck Weekblad en Hard//Hoofd. Wie meer wil weten over Nik en zijn werk kan zijn website bekijken of hem volgen op instagram.