Jip van den Toorn

Jip van den Toorn won in 2019 een van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen.
Video gemaakt door Eveline Haverlag.

De Fiep Westendorp Stimuleringsprijs heeft mij afgelopen 2 jaar enorm geholpen in mijn professionalisering en in mijn ontwikkeling. Toen ik de prijs pre-pandemie kreeg toegewezen zag de wereld er heel anders uit. Wie had kunnen bedenken dat de wereld in de twee jaar van de prijs zo zou veranderen?

beeldcolumn voor De Volkskrant

Mijn plan was om illustratief werk te maken met verschillende materialen. Door te spelen met de verwachtingen die een materiaal met zich meedraagt zou dit een nieuw narratief vertellen. In het begin van de periode, toen alles nog open was en cursussen volgen nog iets was wat je zonder problemen kon doen, heb ik mij enorm in verschillende materialen vastgebeten. Ik heb geleerd keramiek te maken, ik heb leren breien, weven en borduren en ik ben aan de slag gegaan met strijkkralen. Het was heerlijk om de vrijheid te hebben om al deze materialen eigen te maken. Ook omdat mijn betaalde opdrachten als illustrator op een laag pitje stonden. Er waren zelfs maanden waarin ik helemaal geen opdracht had, maar gelukkig heb ik deze dankzij de Stimuleringsprijs door kunnen komen.

beeldcolumn voor De Volkskrant

Toen de pandemie begon was ik bang dat mijn carrière als illustrator voorbij was. Wie heeft er in zo’n intense periode nou een leuke tekening nodig? Niets was minder waar. Doordat veel foto shoots voor kranten en tijdschriften niet meer door konden gaan was er ineens een grote vraag naar illustraties dus kreeg ik het heel druk. Ook werd ik rond die tijd gevraagd om een wekelijkse beeldcolumn in De Volkskrant te illustreren. Elke zaterdag een illustratie op de opiniepagina.

beeldcolumn voor De Volkskrant

Waar ik eerst dacht dat ik de prijs vooral zou gebruiken om mijn werkveld te verbreden heb ik de prijs uiteindelijk gebruikt om mezelf veel meer te professionaliseren en juist de kern te vinden van wat ik maak. Door de prijs heb ik de vrijheid gekregen om echt mijn eigen stijl te ontwikkelen. Ik heb me kunnen onderdompelen in het nieuws en een manier van werken gevonden die erg goed bij mij en mijn ideeën past.

beeldcolum voor De Volkskrant

beeldcolumn voor De Volkskrant

Ik heb een website ontwikkeld, ik heb aan verschillende exposities meegedaan (onder andere in Museum de Fundatie in Zwolle, bij de Illustratie Biënnale in Beeld en Geluid, A Perfect Day in de Westergasfabriek en bij de Moving Gallery in Utrecht), ik heb verschillende interviews gegeven (onder andere bij Kunststof, Villamedia, de Marie-Claire en een groot interview in De Volkskrant), ik heb kunst-prints ontwikkeld van mijn werk, ik ben in de stortlist gekomen voor de Inktspotprijs 2020, en ik ben nu bezig met een boek maken wat in november 2022 uitkomt bij uitgeverij Podium.

Expositie ‘Vertekend Beeld’ in The Moving Gallery in Utrecht

Museum De Fundatie Zwolle

Door de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs heb ik mij totaal kunnen focussen op mijn werk en op het vinden van mijn stem. Ik kan in alle openheid zeggen dat ik zonder de prijs en de support van de Fiep Westendorp Foundation me nooit zo snel zou hebben kunnen ontwikkelen en de stappen heb kunnen maken die ik nu gemaakt heb. Heel erg bedankt!!

Interview in De Volkskrant

Meer informatie over Jip en haar werk is te vinden via haar website.