Fiep Westendorp een van 1001 vrouwen van de 20ste eeuw

4 okt, 2018

Fiep Westendorp is een van de 1001 vrouwen in de 20ste eeuw die worden geëerd met een boek en tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Historica Els Kloek, vormgever Irma Boom en hun team maakten een prachtig boek met daarin levensbeschrijvingen van 1001 Nederlandse vrouwen uit de recente geschiedenis. Bekende vrouwen als Fanny Blankers-Koen, Mata Hari, Aletta Jacobs, Majoor Bosshardt, Hannie Schaft en Hella S. Haasse komen voorbij, maar ook vrouwen die juist meer bekendheid verdienen. Het eerste exemplaar van het boek werd gister uitgereikt aan Koning Willem-Alexander. Volgens samensteller Els Kloek een logische keuze: hij is historicus, zijn drie voorgangsters waren vrouwen en hij heeft drie dochters.

De koning bezocht daarna in gezelschap van onder meer burgemeester Femke Halsema en voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib de gelijknamige tentoonstelling in het Amsterdam Museum. In de tentoonstelling zijn bijzondere objecten te zien zoals de hoed van minister Marga Klompé, de sjerp van de allereerste Miss Holland Jopie Koopman, de wieg van koningin Juliana, de hardloopschoenen van Olympisch kampioene Fanny Blankers-Koen en enkele originele tekeningen die Fiep Westendorp maakte voor Het Parool. De tentoonstelling is nog t/m 10 maart 2019 te zien in het Amsterdam Museum.

Meer informatie over de 1001 vrouwen is hier te vinden. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en online en kost € 39,50.