Fiep Westendorp Biënnale 2021


De Fiep Westendorp Biënnale 2021 zou op 15 december worden gehouden in Theater De Krakeling in Amsterdam. Helaas kon de dag wegens de coronamaatregelen niet doorgaan en zal de Biënnale worden uitgesteld tot een nog te bepalen datum in het voorjaar van 2022. Gelukkig kunnen we in de tussentijd online enkele van de activiteiten van de Fiep Westendorp Foundation, Fiep Amsterdam bv en Pim & Pom bv laten zien.

FIEP WESTENDORP STIMULERINGSPRIJZEN 
Tijdens de Fiep Westendorp Biënnale worden iedere twee jaar de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen. Dit jaar zijn dat Femme ter Haar, Nik Heemskerk en Emile Weisz. Omdat dit op 15 december niet mogelijk is, is van het werk van elk van de drie winnaars een kleine online expositie gemaakt.

Ook de drie winnaars van vorig jaar, Puck Koper, Iris Lam en Jip van den Toorn kunnen hun projecten niet presenteren op 15 december. In plaats daarvan is ook hun werk online te zien, samen met de filmpjes die Eveline Haverlag maakte over de projecten waar ze de afgelopen twee jaar aan hebben gewerkt.

ILLUSTRATIE AMBASSADE
Met financiële steun van de Fiep Westendorp Foundation werd in mei 2021 officieel de Illustratie Ambassade gelanceerd tijdens de Illustratie Biënnale in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Fiep Westendorp is de ‘founding mother’ van de Illustratie Ambassade.

Sinds oktober 2021 heeft de Illustratie Ambassade een (tijdelijke) eigen plek in het Meterhuis op het Westergasterrein in Amsterdam. Daar is op dit moment de baanbrekende expositie W.E.B. Du Bois Charting Black Lives te zien, een reizende tentoonstelling van The House of Illustration in Londen die is gemaakt in samenwerking met The Black Archives. Deze expositie is nog de gehele kerstvakantie tot 10 januari te zien.

W.E.B. Du Bois – Charting Black Lives

De Illustratie Ambassade maakt een maandelijkse podcast, genaamd de Potloodcast. Presentator Jellie Brouwer interviewt aan de hand van vijf beelden een illustrator. In de laatste aflevering is Ludwig Volbeda te gast. Ludwig won in 2013 de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs en daarna de Woutertje Pieterse Prijs en twee maal een Gouden Griffel. In de Potloodcast vertelt hij hoe het allemaal begon en over zijn fascinatie voor eilanden.

schetsboek van Ludwig Volbeda

BIJZONDER HOOGLERAAR ILLUSTRATIE

Prof. dr. Emilie Sitzia bekleedt sinds 2017 de Bijzondere Leerstoel Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam, mogelijk gemaakt door de Fiep Westendorp Foundation. Emilie Sitzia heeft in de afgelopen periode, net als al haar collega’s, veel colleges online gegeven. Vorig jaar werd ze online geïnterviewd over illustraties bij sprookjes, dat interview is hier terug te zien:

Ook schreef ze columns voor de Illustratie Ambassade, onder meer een column over J.J. Grandville’s illustraties bij de editie van ‘Robinson Crusoe’ uit 1840.

PIM & POM BV
De officiële première van de nieuwe televisieserie ‘De avonturen van Pim & Pom in het museum’ vond in oktober plaats tijdens het Cinekid Festival. De televisiepremière was op 6 december.

In deze serie nemen Pim & Pom de kinderen mee op een ontdekkingstocht door de fascinerende wereld van de kunst. Kunstcollecties van Nederlandse musea vormen het decor waarin Pim & Pom in iedere aflevering vol fantasie een kunstwerk induiken en er steeds weer achter komen dat niets is wat het lijkt!

Aflevering ‘Melk’ uit ‘De avonturen van Pim & Pom in het museum’ ©Phanta Animation, Pim & Pom bv, AVROTROS

De serie is iedere doordeweekse dag rond 11.00 uur te zien bij AVROTROS op NPO Zappelin. Aflevering gemist? Je kunt het terugkijken via NPO Start.

NIEUWE PIM & POM WEBSITE
Pim & Pom hebben sinds deze week een nieuwe eigen website. De site is vooral bedoeld voor de jonge fans, die samen met Pim & Pom een eigen museum kunnen knutselen en filmpjes kunnen kijken.

FIEP WESTENDORP WEBSHOP
In de afgelopen twee jaar zijn vele nieuwe Fiep-producten uitgebracht. Boeken, spelletjes, dekbedovertrekken, wenskaarten, kalenders, muurstickers, borduurpakketten en nog veel meer. Al deze producten zijn te koop in de (vernieuwde) Fiep Westendorp Webshop.

KERST MET SIEPIE EN TAKKIE BIJ HEMA
Zoals elk jaar pakt HEMA weer flink uit met leuke Takkie en Siepie kerstproducten: kersttruien, kerstballen, verlichting, sokken, mokken en onesies. Kijk in het speciale kerstmagazine wat er dit jaar allemaal verkrijgbaar is.