Femme ter Haar

Dankzij de stimuleringsprijs kan ik de komende twee jaar aan de slag met mijn eerste graphic novel, met als werktitel ‘De lege ruimte om mij heen omhelst me’. Ik wil een experimenteel boek maken, dat gaat over gemis en negatieve ruimte: over leegtes, en de manier waarop tijd deze verkleint of vergroot.

schetsboeken

Dit project borduurt voort op eerdere projecten die ik deed, maar ook zeker op het vrije werk dat ik maak in mijn schetsboek. In mijn schetsboeken leg ik de dingen om me heen vast. Als ik dat niet doe, heb ik vaak het gevoel dingen kwijt te raken: dat gedachtes en herinneringen me zomaar ontglippen. Als mens maken we zoveel mee, voelen we zoveel. Het visualiseren van die gevoelens geeft me houvast en overzicht.

illustraties voor een puzzelboekje als bijlage voor Flow Magazine

Toch gaan de projecten waaraan ik werk nooit zozeer over mezelf, maar juist over universele, grote thema’s. Ik vind het interessant om een beeldtaal te ontwikkelen bij ontastbare fenomenen als eenzaamheid en gemis. Dat de kijker in één oogopslag kan zien: daar gaat het over, dat heb ik ook gevoeld.  Dat heeft iets heel poëtisch; het besef dat je niet de enige bent die dingen voelt en meemaakt. Dat er in elke unieke ervaring iets universeels te vinden is.

illustratie gemaakt voor Hard//Hoofd

Ik denk vaak terug aan een citaat van Jeroen Brouwers, dat ik ooit tegenkwam op kunstenfestival Watou:

Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt.’

Voor dit boek kruip ik dan ook in de huid van vijf uiteenlopende personages: de vreemdeling, de jonge vrouw, de verzamelaar, de weduwnaar en de oude vrouw. Al deze personages missen iets in hun leven; ze zoeken naar iets dat ze verloren zijn. Met hun hulp wil ik mijn visuele zoektocht starten naar hoe ik het begrip ‘gemis’ voelbaar kan maken.

schetsboek

Biografie 

Femme ter Haar (1996) groeide op in Groningen en studeerde illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar afstudeerproject ‘Uitzicht’, een geanimeerde documentaire over eenzaamheid, werd voorgedragen voor de HKU-Award en de gemeenteprijs Utrecht en was onder andere te zien op 2doc, het documentaire-platform van de VPRO.

Stills uit ‘Uitzicht’ (afstudeerfilm)

Na haar afstuderen werd Femme geselecteerd voor het K.F. Hein participatieproject. Hiervoor ontwikkelde ze een werk voor het Pieters en Bloklands Gasthuis, een maatschappelijke instelling in Amersfoort. In juni 2019 onthulde ze daar het project ‘Vensters’, een geïllustreerde plexiglas-installatie over dementie.

‘Vensters’, kunstparticipatieproject Pieters en Bloklands Gasthuis Amersfoort

Inmiddels is Femme, vanuit haar Utrechtse atelier ‘het Huis van Betekenis’, werkzaam als freelance illustrator en animator. Haar werk bestaat uit mix van verschillende projecten: zo maakt ze redactionele illustraties, animaties, (prenten-)boeken, beeldverhalen en kaarten. Dit doet ze in opdracht van o.a. de Volkskrant, Flow Magazine, het Oranje Fonds en KRO-NCRV. In 2022 verschijnt haar eerste prentenboek ‘Het Begint met een Droom’, geschreven door Babs Gons en uitgegeven door Uitgeverij Gottmer.

tekening voor De Volkskrant

De rode draad door haar projecten is de manier waarop ze gevoelige, ongrijpbare onderwerpen op speelse en empathische wijze verbeeldt. Dit resulteert in een poëtische, sfeervolle beeldtaal, te herkennen aan het warme, contrastrijke kleurenpallet en handgemaakte gevoel.

tekening voor Creatief Schrijven

Femme won in 2021 een van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen. De jury roemt de diepgang van haar werk en vindt dat Femme een duidelijk herkenbaar eigen signatuur heeft.

stripje voor Flow

Meer informatie over Femme en haar werk is te vinden op haar website. Je kunt haar ook volgen via instagram.