Collegevoorstelling ‘Fiep!’ door Rieks Swarte

31 mei, 2022

Tijdens de Stripdagen Haarlem 2022 gunnen Rieks Swarte en Kim van Zeben hun publiek een kijkje in de wereld van Fiep Westendorp. Een collegevoorstelling over tekenen en kijken in De Schuur in Haarlem.

Iedereen kent Fiep Westendorps tekenwerk dat ze onder andere voor Annie M. G. Schmidt maakte. Maar er is meer. Zoals Annie de kinderliteratuur vernieuwde met haar versjes en de plotloze stukjes over Jip en Janneke, vernieuwde Fiep met haar tekeningen de manier van kijken naar de wereld.

Voor de in zwart-wit gedrukte krantenstrip van Jip en Janneke stelde ze silhouetjes voor. Dat had weer consequenties voor de achtergrondjes. Die moesten wit zijn, en dus verzon ze een uitklapsysteem van het realistisch perspectief, dat zonder morren acceptabel is. Niet alleen voor kleuters, waar de verhaaltjes voor bedoeld waren, maar net zo goed voor de ouderen die ze voorlazen.

Fiep leerde de naoorlogse generatie kijken met een kinderlijke blik. Wie was ze, hoe keek ze, wie waren haar voorbeelden, en wie mochten op haar schouders staan? Kom naar de colle­ge­voor­stelling FIEP! en je komt verrijkt naar buiten.

Kaarten zijn nu verkrijgbaar voor voorstellingen op 10, 11 en 12 juni via De Schuur.